+1 ocena
6.1k pregleda
u Građevinske usluge od (310 poena)

Kako se pravilno čisti pvc stolarija ? Dok sam na stroj kući imala neki stariji tip alu stolarije, nisam baš vodila računa o sredstvima za čišćenje i nije se desilo nikada da oštetim nešto. Međutim, čula sam da agresivna sredstva ipak mogu izazvati oštećenje na pvc stolariji koje se teško može kasnije popraviti. I ne samo na okviru već se može oštetiti i dihtung guma.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

3 odgovora

0 ocene
od (310 poena)

PVC stolarija je po svojoj prirodi izdržljiva, otporna na spoljašne vremenske (ne)prilike, i što je jako važno energetska efikasna. Kako bi ona duže trajala i zadržala svoje karakteristike, potrebno ju je pravilno i redovno održavati. Nova PVC stolarija ima svoj garantni rok, ali čišćenje i održavanje je ipak neophodno. 

Preporuke proizvođača PVC prozora i vrada su da sve sastavne elemente treba prati nekoliko puta godišnje, ali naravno da to zavisi od raspoloživog vremena i individualne želje svakog vlasnika, neko želi da mu prozori i vrata budu stalno blistavo čisti, drugi su po tom pitanju malo opušteniji. 

Sredstva za čišćenje


Održavanje PVC prozora je daleko  lakše od održavanja drvenih prozora, fizički nije mnogo zahtevno, ali ipak je potreban određeni fizički rad i oprema. Za čišćenje je potrebno: 

  • čiste krpe - poželjno da budu od mikrofibera i mekane. Izbegavati mnogo tvrde krpe koje oštećuju površinu 
  • kanta sa toplom vodom 
  • deterdžent ili sapun i…
  • to je sve
0 ocene
od

treba paziti kodčišćenja trostrukih low E stakala koji se sada skoro svuda stavljaju. 

Niskoemisiona stakla (poznatija još i kao Low-E stakla) na unutrašnjoj strani stakla imaju nenesen tanak film od nekog metalnog oksida (na primer mangan oksid) koji ima ulogu da odbija dugotalasne svetlosne zrake, a da propušta kratko-talasne. Na ovaj način ova stakla imaju termoizolacijsku ulogu pošto su dugi talasi u svetlosnom spektru nosioci temeperature.

bog ovog sloja niskoemisiona stakla se čiste na drugačiji način od standardnih stakala.

Niskoemiosiona stakla su sastavljena od dva ili tri staklena panela koja se čiste na uobičajen način, osim dela na kome je nanesen ovaj metalni film.  

Ovaj sloj je nanesen na unutrašnjoj strani stakla i treba da se čisti specijalnim sredstvima kako se on ne bi oštetio i time smanjila izolaciona moć low-e stakla.

Upoterbljavaju se isključivo sredstva su na bazi sirćenih rastvora. 

NAČIN ČIŠĆENJA

Na površini stakla se nanosi sprejom ili natopljenom krpom sredstvo za čišćenje. Magičnom krpom se sredstvo nanosi na svim delovima (stako treba dobro da se natopi, zato ne štedite na sredstvu). Nakon nanošenja čistim i suvim pamučnim peškirom staklo se suši.  Preko stakla na kome je nanešen Low-E film NE SME  da se prelazi sunđerom, četkom, skaplelom ili metalnim alatom. Ne treba koriostiti ni malo grublju vunu.

Oprez!

Ukoliko se zaštitni sloj slučajno ogrebe na tom mestu ostaće obojena mrlja koju je nemoguće odstraniti, a i izolacione osobine stakla se smanjuju.  Sa sušem treba prestati kada je staklo SKORO suvo - treba ostaviti tanak sloj vlage preko metalnog filma.   

Ukoliko je na pojedinim mestima ostala nečistoća koja ne može da se skine, kao što je masnoća, ulje, vosak, ostaci lepljive trake, krejon ili slično, ne treba da se grebe nego se upotrebljava aceton ili sredstva na bazi acetona.

Na „tvrdoglavu“ tačku se stavlja mala količina sredstva i nežno se trlja pamučnom krpom sve dok se nečistoća ne očisti.

Posle toga potrebno je ponovo suvom krpom osušiti taj deo kao što se radi unormalnoj proceduri. 

0 ocene
od
Postoji kinesko sredstvo za čišćenje PVC-a, znači svih vrsta plastika i to: bez ostatka mrlja, brzo suši, nema isparenja i nije otrovno sredstvo 530.il tako nešto  Nešto najbolje što sam video kako ljudi u švajcarskoj brišu i odrđavaju pvc prozore koji su posle dugo vremena počeli da žute, da gube sjaj. Ja sam do skoro koristio samo sodu bi karbonu razmućenu i sirćetu i to je odlično za čišćenje prozora od pvc plastike.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 6.8k pregleda
+1 ocena
2 odgovora 1.5k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 2.6k pregleda
+1 ocena
3 odgovora 4.9k pregleda
+2 ocene
11 odgovora 185k pregleda
...