+1 ocena
5.6k pregleda
u Operativni sistemi (OS) od
Poštovani, kupio sam novi laptop ASUS ROG, i uz njega i Windows 10 pro pa sam pokušao da ga instaliram sa CD-a koji sam dobio ali postoji problem. Moj laptop nema CD/DVD čitač, nije bitno, povezao sam eksterni DVD čitač Toshiba. Kada uđem u bios i podesim da butuje sa DVD čitača on krene da čita i u momentu kad treba da krene instalacija sistema samo vrati na početak.

Pokušao sam da sa DVD-a windows 10 upakujem kao ISO fajl preko programa MagicISO, zatim da to narezem na disk opet kao bootable ali ne ide, pa sam probao i da po preporuci napravim butabilni USB preko Rufus-a. Međutim, iako je moj Wndows 10 inače 64 bita i sve sam uradio kako treba, ne mogu da instalram sistem. Ne koristim SSD već klasičan hard diak od 2,5 inča. U čemu može biti problem ?

Čitao sam već da postoji problem oko UEFI podešavanja da se isključi secure boot ali toga kod mene nema, ja nemam opciju da isključim secure boot ili da uključim uefi boot, nego da samo preko F12 izaberem boot opcije. Ja znam kako ući u bios na Asus laptopu i podesiti opcije za pokretanje (butovanje) ali to ne pomaže. Pitam se kako instalirati sistem windows a da ne moram da idem u IT školu samo za to :)

Napomena: Moj USB fleš 16 GB Verbatim sa windows 10 se ne vidi prilikom butovanja iako bios vidi taj usb fleš :(. Nisam pameta šta treba da uradim a kupio sam licencirani Windows 10 operativni sistem ? Molim za pomoć ako neko zna.
od
+1

Instalacija sistema Windows 10, 8, 7, XP se moze podesiti lako u Biosu laptopa samo je podesavanje komplikovano jer neki biosi traze da se najpre iskljuci security mod i tek onda da se ukljuci legacy. Negde ne trazi to. Moje iskustvo je sledece: skinite windows uefi najnoviji install sa sajta microsofta i pokrenite instalaciju a onda samo ubacite kod i resena stvar

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

3 odgovora

0 ocene
od (16.7k poena)
Poštovani, originalni Windowws 10 pro dolazi sa podrškom za UEFI. Pre svega, u BIOS-u na lapptopu morate podesiti da se instalacija sistema pokreće sa USB fleške. Ako vam nije omogućena ta opcija, moraćete da proverite jel isključen "Security Boot". Ako je uključen, nećete moći birati opcije za butovanje.

Kada je sve podešeno kako treba, morate da skinete sa Microsoft-ovog sajta alat za kreiranje USB / DVD instalacionog medija. Trebaće vam oko pola sata do 45 minuta da se preuzme i instalira. Vidimo da mnogi koriste program Rufus koji je takođe odličan za pravljenje butabilnog USB fleša ili DVD instalacije. Bilo kako, treba vam dakle najnovija verzija Windows 10, otprilike je to 1709 koji ima pordšku za UEFI i naravno, ISO fajl mora biti x64 bit kako bi uošte UEFI bio podržan. To je sve.
+2 ocene
od

Instalacija sistema na novi laptop HP omen pokušana u servisu u  Novom Sadu neuspešno. Navodno je loš SSD disk. Ja sam vratio laptop u prodavnicu i dečko mi objasnio da je sve ok nego u servisu nisu umeli da pokrenu instalaciju. Ja se vratim opet u isti servis i opet isto, posle par sati muke, povuci potegni, instalacija nije mogla da se pokrene. Naime, Windows 10 želim. Pozovem servis u Beogradu, objasne mi šta i kako i pokušao sam sam i nisam uspeo do kraja ali sam im poslao laptop i sutradan su mi vratili sa instaliranim Win10. Kako sam razumeo, ima neka fora u biosu da se podesi i to sam uspeo ali instalacija sa fleške mi nije pošla za rukom a imam original Windows10 licenca home, sve plaćeno regularno.

od
+1
Instaliranje operativnog sistema - Windows 7, 8 ili 10 se radi preko DVD-a ako imate na laptopu ili vam je potreban eksterni DVD čitač, Pri tome isti mora biti sposoban da čita butabilne diskove. Ako ga nema, onda je sa usb fleša lakše podizanje sistema ali se mora znati i umeti najpre podesiti bios, a zatim se mora napraviti butabilna fleška (Bootable USB stick). Kako se pravi butabilan fleš ? Najprostije preko rufus-a!
+1 ocena
od (170 poena)
Ja vam ovde neću odgovarati kako se isključuje secure boot, ima objašnjenja toga na internetu mnogo i jednostavno je za uraditi. Ono što hoću da kažem je da treba da birate servise ili pojedince koji znaju šta rade. Nažalost, mnogo "servisera" je informatički polupismeno.
od
+1
Vidimo da ste vi mnogo strucni po tom pitanju oko sistema pa vas pitamo sada zasto se jeftino reklamirate ako ste bas toliko strucni ?  Znate li da u celom svetu vlada panika i poznato je da se onaj ko se reklamira kao najbolji u stvari deklarise kao ****** i luzer ?

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
1 odgovor 592 pregleda
0 ocene
1 odgovor 246 pregleda
postavljeno Sep 25, 2020 od Lazar (120 poena)
+1 ocena
2 odgovora 449 pregleda
postavljeno Apr 29, 2020 u TV od Stefan k
0 ocene
1 odgovor 493 pregleda
postavljeno Feb 24, 2020 u Servis računara od anonimno
...