+1 ocena
856 pregleda
u Razna iskustva od
izmenjeno od

Parket je podna obloga od drveta i kao takva zaslužuje veoma dobru zaštitu, negu i održavanje kao i svi drugi proizvodi od drveta. Naročito zato što se po tom drvetu stalno gazi.

Znači, parket je stalno izložen pritisku, habanju, vremenskim uslovima ... a jel to drvo koje znamo da radi, može da sve to podnese ?

Trebalo bi da parket koji se postavi jednom propisno barem jednu-dve decenije izdrži sve uticaje ljudskog i vremenskog faktora. Pre svega, čak i najbolje urađen parket, najbolje hoblovan, najbolje izlakiran i zaštićen voskiranjem iliti specijalnim premazom može da se ošteti začas !

Znači, ne postoji najbolja zaštita parketa od mehaničkog oštećenja ?

Estetski gledano, parket, kada je dobro postavljen, dobro ishoblovan i izlakiran adekvatno ne bi trebalo da svoje osobine menja barem 5 godina u uslovima konstantne upotrebe prostorije. Međutim, nije baš tako.

Kvalitetna zaštita parketa je kvalitetna priprema za lakiranje, lakiranje i naravno osnovni i završni lak kojim se u 3 ruke obavezno premazuje parket. Nebitno da li se parket lakira nitro lakom ili lakom na vodenoj bazi, neophodno je i pod obavezno da se pređe 3 x (3 ruke laka nakon dve ruke osnovnog). Dakle, ukupno 6 premaza je potrebno da bi se stvorio deblji i ravnomerni sloj laka kako bi svojom čvrstinom podneo mehanička opterećenja dugi niz godina.

Najbolji lak za parket

Ako se pitate koji je najbolji lak za parket, e tu će uvek biti otvorena diskusija, Mnogi stariji majstori smatraju da je nitro lak za parket na bazi poliuretana najbolji i neprevaziđen. Međutim, ništa manje kvalitetan i dugotrajan nije ni takozvani vodeni lak, a on je u stvari lak na vodenoj bazi koga više i bolje upija drvo što je poželjno kod pojedinih vrsta drveta osim bukve. Mada i kada je bukov parket u pitanju, koristi se lak na vodenoj bazi s tim što se nakon svake ruke osnovnog premaza čeka 24h da se baš dobro osuši. Završni premaz se može raditi čim se dobro osuši prethodni a to je u normalnim okolnostima oko 4-6 sati.

Posetite stranicu parket i laminat

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
0 odgovora 476 pregleda
postavljeno Dec 21, 2019 u Razna iskustva od anonimno
0 ocene
0 odgovora 518 pregleda
postavljeno Mar 9, 2019 u Razna iskustva od Jelena G
+2 ocene
19 odgovora 5.6k pregleda
postavljeno Sep 28, 2018 u Razna iskustva od Miroslav
+2 ocene
67 odgovora 37.9k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 16.2k pregleda
...