Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanje, dajte odgovor ili učestvujte u komentarima.
+1 glas
27 pregleda

Poželeh da  kupim BMW X1 ... pusta želja beše preskupa. Ne, nije bio skup auto, taman je koštao 8.000 evra. Ali je kataloška vrednost prema AMSS katalogu 9300 evra što znači da bi uvoz koštao 300 evra za špeditera i neverovatnih 1860 evra za koga ?

Zašto nije dobro živeti u Srbiji ? Pa upravo zbog ovakvih scenarija gde shvatite da živite u banana državi, gde vas pljačkaju tamo gde znaju da mogu ... aha, skupio si pare za neki bolji auto, ok e sad plati porez ... da te oderemo pa ćemo te drati dalje kad postaneš naš klijent.

Agonija oko uvoza auta mi je zaista promenila život, naterala me da razmislim zašto nije dobro živeti u Srbiji, zemlji gde nema zakona ili ga ima samo za pojedince.

Ne, u Srbiji sam živeo pošteno i radio pošteno i zaradio pošteno novac radeći danonoćno i želeći da sednem u auto koji će trošiti srpsko gorivo, srpske gume i plaćati srpske vinjete na svakih par desetina kilometara, pri tome gazeći srpski autoput koji je primer kako treba da izgleda ravan put po kome treba da se vozi 130 km/h ... odustao sam da živim zbog PDV-a na uvoz polovnog vozila koji je zaista enormno velik i bilo kome da to ispričate van Srbije smeje se ... i kaže da smo mi zaista zemlja gde vladaju neki gremlini.

Zašto je toliko veliki porez na uvoz vozila iz EU ? Valjda bi trebalo osloboditi i carinu i pdv za vozilo koje je euro 4, koje manje zagadjuje zivotnu sredinu ... valjda bi trebalo da se drzava ugradi u te kataloske vrednosti par procenata, kao sto je to u zemljama u okruzenju ... medjutim ... ne, nas ovde dere ko stigne i kako stigne.

Pronašao sam posao u Norveškoj, gde je klima daleko bolja nego u Srbiji, gde nije tako vruće i sparno i gde nema brige o tome da li ću sutra imati para za hleb. Radi se non-stop, plata je odlična, kupio sam Volvo i plus dobio auto od firme ... mojoj sreći nikad kraja ... a da sam se tada zarobio u Srbiji, da uzmem zajam, da odem u banku za kredit navodno samo na ličnu kartu... verovatno bih se zeznuo i dalje živeo u magnovenju i pustom saznanju da je sav normalan svet već odavno izvan Srbije ... ;)

postavljeno u Automobili od | 27 pregleda
   

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):

Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

0 glasa/ova
Prema vašem pisanju znači, 9300 evra kataloški, plus 1860 evra PDV koji ide državi i koji se može vratiti samo osobama sa invaliditetom od 100% po jednom osnovu (što kod vas, pretpostavljamo nije slučaj), i dažbine prema špediteru, gde se carina ne plaća za uvoz vozila proizvedenih u EU, platili bi ste oko 12.300 evra i plus troškovi oko dovoženja auta (na prikolici) ili sa col tablicama ... znači oko 13.000 evra bi izašlo sve?

To je za taj auto BMW X1 ok cena, jer se prema oglasima na mobile.de cene kreću u tom nekom opsegu. Svi ti automobili su vrhunski i vrede svaku paru.

Naravno, slažemo se da je porez (PDV) baš veliki i to je velika kočnica za mnoge koji žele da uvezu noviji auto (polovan auto) iz nemačke ili bilo koje druge zemlje u okviru EU.
odgovoreno od (11,400 poena)
0 glasa/ova
Ja sam invalidno lice i imam rešenje o invalidnosti 1 stepen (60% srce, 90% oči, 70% telesno oštećenje što ukupno - zbirno iznosi 100% invaliditet). Da li imam pravo na povraćaj PDV-a pri uvozu vozila iz nemačke u srbiju ? Cena auta kataloška iznosi 9500 evra, 2013 godište, 1995 kubika ...hvala za info.
odgovoreno od
Poštovani, prema važećim propisima i zakonu, vama bi trebale potvrde iz ministarstva za rad, soc ... itd da ste 100% invalidno lice po barem jednom osnovu. Zbirno 100% se ne uvažava i nemate pravo da povraćaj PDV-a. Šta bi jedino mogli da uradite ? Da, obzirom da vam je na vid 90% oštećenje odete kod očnog lekara i tražite kontrolni pregled, pa ako se utvrdi da ste ispod 0.05% odnosno 2/60, št bi značilo potpuno slepa osoba, u tom slučaju se sa tim nalazom ide na novo veštačenje, pa komisija odlučuje dalje o tome da li ćete ispuniti uslov za tako nešto. Zakon je precizno naveo šta je potrebno da bi se stekli uslovi za povraćaj PDV-a. Vi kao invalidno lice ne plaćate dažbine oko carine i ako ste 100% invalidno lice (po jednom osnovu) oslobođeni ste čak i pdv-a, odnosno vi plaćate punu cenu pdv-a ali vam se na osnovu potvrde koje se prilažu kod carine i špeditera ostvaruje uslov za povraćaj novca u roku od 45 dana (u praksi je to duži rok).
Uvoz vozila na ime osobe sa invaliditetom se skoro pa i ne isplati iz više razloga. Neću da nabrajam jer je već dosta pisano o tome. Pre svega, i u bilo kom slučaju ako planirate da kupite neki bolji i noviji auto u nemačkoj, iznos pdv vam je u stvari ona ukinuta carina ... tako da mu dodje na isto :). To znači da kada ste već spremili novac za auto, mnogo je pametnija opcija uvoz iz EU nego kupovina kod nas na auto placu. Već dva puta sam imao loše iskustvo "kupovina auta na auto placu". Najpre se ispostavilo da je vraćana kilometraža, da bi zatim posle bezmalo 1000 predjenih km auto imao i probleme sa turbinom, iako sam ja vozač koji nikada ne gazi gas bez potrebe. Razmislite, ali ja bih savet dao da se uvoz obavi preko dobrog špeditera, recimo u Beogradu ih ima više (Jugis, resrota ... u novom sadu, subotici ... itd). Pošto je carina ukinuta za vozila proizvedena u EU, ostaje vam samo trošak oko špedicije i naravno porez pdv koji je neizbežan.

Sva iskustva na jednom mestu


Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Zato nam pošaljite vaš sajt za razmenu linkova. Hvala.
eXTReMe Tracker