+1 ocena
794 pregleda
u Grčka ostrva od

Nedavno smo letovanje na Krfu završili sa veoma lepim iskustvima. Međutim, ono što nikome pa ni nama iz srbije ne može da promakne a to su "paradajz, čorba, pasulj, kuvari" turisti iz srbije. Neverovatno ali istinito jeste to da baš srbi mnogo vole da kuvaju i time pokazuju koliko su u stvari ispod svakog nivoa. U hotelima je zabranjeno unositi hranu i piće sa strane, što je i logično. Ako je all inclusive paket, onda zaista nema potrebe za bilo čime, ali prosečan srbin teško da sebi može da priušti dnevni boravak od 450 evra, zato ova tema i ne odnosi na takve turiste, već isključivo na one koji se snalaze po receptu - preživljavanje na ostrvu.

Naime, gostovanje ne samo u hotelima već i u manjim apartmanima, blizu plaže, donosi brojne pogodnosti a pre svega mogućnost da se doručak, ručak i večera spremaju na rešou. Svako ke nema gde da potroši 250 evra, eto prilike da se pametno investira. Sve namirnice srbi nabavljaju uglavnom u Lidl-u, Diellas-u ili marketima (Joy). Pojedini kvazi turisti uopšte ne idu na plažu iako je ista udaljena svega 50-ak metara od apartmana. U fazonu, čim dođu na more odmah kreće teorija da je Sunce mnogo jako, da zrači, sunce nije dobro za kožu zbog rupe u ozonskom omotaču ... itd. Uostalom, daleko je bezbednije sedeti u mračnoj sobi na čijim prozorima su navučene žaluzine i komarnici tako da je puna bezbednost zagarantovana.

Što jeftiniji odmor je u prvom planu

Žene, prave srpkinje kuvaju ručak i večeru, čim se probude oko 10h ujutro, a muškarci se odmah hvataju za daljinski i gledaju sport.
Na plaži uglavnom možemo sresti starije osobe koje umeju da uživaju u svim blagodetima koje nudi predivna morska idila, čist vazduh, čista morska voda, pogled za odmaranje očiju ...itd.
Danju srbi na moru uglavnom spavaju u apartmanima jer je sunce najjace od 11-15h. Posle toga izlaze iz apartmana i smucaju se okolo, nalazeci hiljadu mana i izmišljajući nebuloze kao na primer: voda je prljava jer kanalizacija iz hotela i apartmana ide direktno u more gde mi trebamo da se brčkamo - strašno ! Uveče kada se vrate iz korzoa, umorni i nezadovoljni što je sve skupo, galame i smetaju komšijama preglasnim i uglavnom praznim razgovorima.

Pročitajte još i: Letovanje Grčka ostrva

Zabranjeno je unošenje hrane i pića u hotel !

Na pojedinim plažama, opeet samo zbog srpskih turista, postavljene su table na grčkom i srpskom jeziku da je zabranjeno unošenje hrane i pića koji nisu kupljeni u hotelu. Prosto da čoveka bude sramota da kaže odakle je.

Od nedavno, Grčka je uvela i novi namet - boravišna taksa od 5 evra je izgleda uvedena samo zbog srba koji mnogo vole da kuvaju na moru,  ne gase spoljno svetlo noću ni danju, ne gase svetlo u kupatilu i po ceo dan im radi klima u apartmanu jer je na moru tobože mnogo vruće!
Sačuvaj bože da se neko uhvati za novčanik i potroši 5 evra za dva girosa, ili suvlaki i još 6 evra za dva velika točena piva "draft Mythos". Sladoled je najbolji kada se liže na moru ... Zašto trošiti pare kada smo već sve platili (avionske karte, smeštaj, osiguranje) - da, sve osim hrane.
I tako, 10 dana boravka na Krfu naše komšije je izašlo po sledećoj računici: Smeštaj sa avionskim kartama za 10 dana iznosi 230 evra mimo špica sezone, u septembru. Na hranu su potrošili 100 evra ukupno. Znači, letovanje im je izašlo 350 evra i baš su se lepo proveli, malo u kuhinji, malo na terasi uz miris dima koji rasteruje komarce i ose kojih ima mnogo na Krfu. O, da i boravišna taksa od koje beže i kriju se od vlasnika apartmana koji uredno svakog jutra dolazi da iznese đubre i pokuca na vrata da izda račun za taksu. Mnogi i ne znaju da taksa ide mestu u kome se boravi a ne vlasniku apartmana i ista mora da se plati :).

Dvoje malo imućnijih i mudrijih srpskih turista su za doručak jeli sendvič, za ručak oko (15-18 h) vrhunski  giros, suvlaki ili morske plodove - mix sa točenim pivom što iznosi 15-20 evra dnevno! Valjda je jasno iz računice da je mala razlika, a jedan dragoceni dan odmora je propao ako večera ili ručak nisu uspeli jer je kuvarica omašila recept.
Pri tom, odmor nije odmor ako si se dodatno kuvao uz šporet, trošeći struju zbog klime, bojlera i šporeta... medjutim.

Grci vole nas srbe, simpatišu nas, ali mnogi naši paradajz turisti nikako da shvate da konstatno kvare sliku opšte nacije takvim ponašanjem. U grčkoj ima i paradajza i krompira, paprike, šljive, kukuruza, sirćeta, ulja i svega što ima i u srbiji, i to daleko bolje, kvalitetnije i jeftinije, za to ne morate da se brinete.
Ako ste već odlučili da potrošite koji dinar/evro na letovanje, onda neka to bude što lakše, jednostavnije, lepše ... a to je, opustite se i zaboravite na kuvanje jer time em privlačite komarce i ose, em dodatno zagrevate i zagađujete okolinu i atmosferu. Plus što će vam se smejati komšije.

Problemi sa sporim internetom

Ono što nikako ne možemo a da ne čujemo oko nas jesu žalbe srpskih turista na spor internet, slab wi-fi signal jer ne mogu da prate farmu !!!
Strašno je čuti tako nešto ovde pa smo pitali i par vlasnika apartmana i manjih hotela u Dasiji, na šta se žale srpski turisti ?
Jednoglasni su u saznanju da je najveći problem navodno spor internet jer srbi mnogo vole da prate nekakvu zadrugu - pa su nas pitali a šta je to kod vas zadruga?
Jedan naš kolega se potrudio da im objasni pojam zadruge i baš nas je nasmejao kako on to vidi:
Znate, zadruga u srbiji odavno ne postoji, ali eto sada se polako vraća kao neka moda. Zadruga je u stvari seoska prodavnica-menjačnica, gde seljaci, to jest zemljoradnici mogu da trampe žito za brašno, kupe djubrivo, seme ali i popiju pivo ispred zadruge, na eks!
U zadruzi je gazda zadrugar, onaj koji je veliki brat i koji određuje koliko čega treba dati da bi se podmirila ravnoteža (ponuda-potražnja). E sad, nekada se to sve zasnivalo na poljoprivredi i dobrima sa njive a danas se zasniva na ponudi iz oblasti nudizma, golotinje, što većih atributa napred i pozadi i naravno sve se na kraju svede na rezultat: "ko je koga seksao" ?
Seks je postojao i onda ali su ulaganja u celu zadrugu bila mnogo manja nego danas, pa i takav luksuz se nije mogao zamisliti. Internet i telefoni niu bili važni jer su se ljudi družili u i ispred zadruge, ogovarali jedni druge, dogovarali poslove ... itd. Ako ste hteli da pratite zadrugu, morali ste da udjete u nju ili odete do zadruge lično. Danas, medjutim, nije obavezno ići do zadruge jer je zadruga ušla u mozgove mnogih srba koji je prate preko telefona, tableta i laptopova.  Za sve to je potrebna brza internet veza što vama, nama dragim grcima jako teško pada.
Eto, to vam je zadruga nekad i sad.
Očekivali smo smeh, ali na žalost, grci su ostali zabrinuti da li će iduće godine moći uopšte da odgovore tako velikim zahtevima srpskih turista jer ako još koja zarazna emisija bude pokrenuta u medjuvremenu, grčke plaže bi mogle ostati upražnjene zbog turista iz Srbije.

Nije žvaka za seljaka

Na kraju krajeva, ovaj tekst nije napisan da bi omalovažavao bilo koga, pa i srbe kao narod, već da bi skrenuo pažnju na sve one koji su presmešni u svojim postupcima i koji sramote i svoje mesto i sebe bilo gde da se nalaze, a ne samo na odmoru koji zaista traje toliko kratko da je bezveze kuvati i gledati tv od čega se,valjda,  zapravo i beži na kratko na odmor.
 

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

0 ocene
od
izmenjeno od
Kakva god da su ikustva iz Grčke, a ima i dobrih i loših, ona nam je najbliža i najpovoljnija (uz Crnu Goru naravno). A na more treba ići ne samo radi odmora nego iz zdravstvenih razloga

Putovanje na more i 8 čudesnih prednosti koje Vam nudi morska voda

U

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

...