+1 ocena
15.0k pregleda
u Razna iskustva od

Herpes Zoster je infekcija koju pokreće Varičela-zoster virus. To je isti virus koji izaziva i ovčije boginje. Svako ko je preležao ovčije boginje, kasnije u životu može imati herpes zoster koji ja sada imam na leđima pa sam hteo da podelim moje iskustvo sa vama.

U petak uveče mi se nazad na kičmi pojavila mala bubuljica koja je zasvrbela i malo sam je počešao i to je sve. U subotu ujutro su se pojavile više njih sitnih, nalik grupi bubuljica pa sam namazao fenergan čisto da me ne svrbi i nije bilo ništa strašno. Bitno nije bilo nikakvih simptoma. Međutim, u nedelju kad sam se probudio, osećao sam svrabež i bol u leđima, blago peckanje i reših da proverim u ogledalu šta se dešava. Ima šta da se vidi.To više nisu bile bubuljice nego sitni crveni plikovi na upaljenoj koži, tamno crvene boje. Plikovi su izgledali kao da su puni nekom tečnošću. Slikao sam telefonom, poslao slike i pozvao mog dermatologa da ga pitam šta da radim ?

Odmah mi je rekao da ne brinem, da je u pitanju herpes, najverovatnije zoster, i da odem na dežurno u domu zdravlja kako bi me pregledao lekar i dao uput za infektivno. Otišao sam čim pre, gde mi je lekar konstatovao herpes zoster. U roku od pola sata sam se stvorio na infektivnoj i ubrzo me primio lekar koji me ništa nije pitao, samo pogledao sa dva metra razdaljine - nema šta da gleda pretpostavljam i kaže - da, klasičan herpes zoster. Od kada ste primetili ovo ?  Rekoh od petka uveče od jedne bubuljice eto sad .. probada me kičma a i probada me napred ispod desnog rebra kao nožem. Upitah, pa jel opasan taj herpes zoster ? Nije, ali zna da bude nezgodan. Imali ste sreće da nije zahvatio veliku površinu na leđima ali s druge strane, na nezgodnom je mestu jer sad uzurpira nerve u kičmi pa se bol širi oko desne strane i to samo po desnoj strani kako idu rebra, linijski :). Pao vam je imunitet, a preležali ste ovčije boginje i eto ga herpses zoster kao opomena da morate da se primirite, sakupite snage i napunite baterije kako bi imuni sistem mogao da ga savlada. Pad imuniteta, priznajem, preterao sam sa radom, radio do kasno u noć, malo spavanja, a svemu ovome prethodila je dvomesečna borba sa prehladama, pri čemu su me lekari cepali antibioticima i jednom turom od 10 Longacefa ... pa eto, došlo je na naplatu.

TERAPIJA ZA HERPES ZOSTER

Terapija herpes zostera je 7 dana: 5 x dnevno po 4 kapsule Aciklovir (od 200 mg), ukupno 800 mg po dozi, raspoređeno u toku dana. Ja sam pio na svaka 4 sata, znači ustanem u 8h popijem, pa u 12, 16, 20 i u 00 kada odem da spavam. Uz Aciklovir sam uzimao Beviplex vitamine 3x dnevno na 8 sati, zatim C vitamin od 500 mg 2x dnevno, i naravno, u prvih 5 dana sam morao da uzimam brufen od 600 mg jer me je bol konstatno nadjačavala. To je nezgodna bol koja nervira, probada kao laserom, budi iz sna ... pa je najbolje popiti brufen oko 22h i u toku dana recimo oko 12 h jer su  mene bolovi napadali tako negde oko 15h i uveče od 22h nadalje.

Pored terapije lekovima i vitaminima, infektolog mi je prepisao i PoxClin penu koja se koristi i kod ovčijih boginja, na biljnoj bazi, za rashlađivanje i ubrzavanje sušenja plikova i krasti. Dva dana sam nanosio penu i nisam video efekat. Međutim, moj dermatolog mi je predložio da ipak koristim Miksturu Alba sa mentolom na čemu sam mu neizmerno zahvalan. To je tečni puder koji se obavezno nanosi vatom ili tuferom preko kože zahvaćene herpesom odnosno direktno na plikove. Blago se samo pređe preko ili utapka i sačeka 1 minut i može majca preko. Naravno, ovaj puder se teško skida sa kože pa je potrebno češće se tuširati i opet naneti puder 1 - 2 x dnevno. Može se uveče naneti puder i preko već nanetog pudera.

Važno je znati da je ovaj herpes veoma nezgodan igrač, jer je recimo mene sačekao u momentu kada sam konačno završio s prehladom i rešio da krenem sa blagim jutarnjim vežbama, pri čemu sam malo i povećapo tempo rada. Osećao sam par pre pojave zostera simptome u vidu bolova u nogama i ledjima, blagi umor a i jednom me je u toku noći probudila groznica sa temperaturom od 37.5 C. Nisam previše obraćao pažnju, računajući da je to još uvek posledica duge prehlade. Međutim, signali su bili upravo od strane zostera koji je pripremao teren da me napadne i to s leđa.

KORISNI SAVETI ZA OBOLELE OD HERPES ZOSTER-A

Želim da vam kažem da uopšte ne brinete ako vam se bilo šta slično desi, već je samo potrebno da brzo reagujete i odete kod lekara kako bi vam od dao potreban savet i uput za infektologa ili dermatologa. Ukoliko se reaguje u roku od 1-2 dana od momenta kada primetite da vas svrbi ili boli a promene na koži ipak nisu nalik bubuljicama, brzo uvođenje terapije mnogo skraćuje sam tok izlečenja, ubrzava regeneraciju nerava, kao i promena na koži. Herpes zoster nije bolest nehigijene kao što mnogi smatraju. To je virus koji najčešće od detinjstva nakon preležanih ovčijih boginja nađe svoje mesto u delu našeg tela u kičmi koji mu najviše odgovara za latetnu fazu (mirovanje). Kao takav, on bi nas vrlo rado svakog dana napadao ali mu to ne dozvoljava naš odbrambeni mehanizam - imunitet. Onog momenta kada smo potrošeni, umorni, izmoreni, što od posla, što od prehlade ili bilo koje druge bolesti, herpes zoster može da napadne. Lekari kažu da se on najčešće samo jednom u toku života pojavi kao posledica pada imuniteta ali isto tako se drugi put teže pojavljuje jer se naš organizam posle svake uspešne borbe sa ovim virusom brže oporavlja jer već zna s kakvim virusom ima posla i kako da reaguje. Obzirom da je neophodno da se miruje 10-ak dana, preporučujem da se ne vežete za krevet već obavljate svakodnevne aktivnosti ali veoma polako i mirno, bez stresa. Možete i da raduckate ako će vam tako lakše biti. S druge strane, zoster virus je veoma zarazan i može vrlo lako inficirati osobe koje nisu preležale ovčije boginje. Ukoliko se to desi kod dece, ona lako podnose boginje ali pazite da ne zarazite kolege ili ukućane i prijatelje jer odrasli ljudi se teže bore sa ovčijim boginjama. Higijena je za vas sada najvažnija kako bi ste i vi ali i svi ostali pored vas ostali izolovani i bezbedni. Nemojte kašljati i kijati, nemojte pričati s ljudima u neposrednoj blizini bez maske, nemojte se rukovati niti ljubiti, nemojte neopranih ruku dodirivati predmete po kući. Majice i peškire koje menjate dok herpes traje (2-3 nedelje) perite posebno uz dodatak sredstva za dezinfekciju. Često pranje ruku sapunom i povremeno hidrogenom je poželjno. Prebrisavanje Asepsolom površina i predmeta koje koristite (tuš baterija, slavina, vodokotlić, kvaka, daljinski, mobilni telefon ... itd). Provetravanje prostorije gde spavate i zamena posteljine barem nedeljno.

Imunitet se najbrže vraća spavanjem i to minimum 8 sati. Kvalitetan san je nezamenljiv. Onog momenta kada sam dan zamenio za noć zadesio me i dosadni herpes zoster. Vitamini B kompleksa su veoma bitni za oprovak nerava. Ishrana treba da vam bude lagana i balansirana, po mogućstvu posna hrana. Što više voća i povrća. Alkohol nije poželjno konzumirati za vreme niti dugo nakon terapije. Supe, čorbe od krompira, peršuna, celera ...

Kada smo već kod herpesa, skoro svake druge ili treće godine na istom mestu na gornjoj usni mi se pojavi plik koji jako boli i to je u stvari herpes simplex. On je takođe znak pada imuniteta ali u mnogo blažm obliku. Njega rešavam tako što držim po par minuta preko usne maramicu natopljenu u sirćetu. Sirće je dobar borac protiv ovog virusa. Nikada nisam mazao Aciklovir ili Virumerc jer nije bilo potrebe. Jednostavno, za par dana plik se sasuši, procuri i otpadne. Nekada su se mogli nabaviti i flasteri u vidu gela protiv herpesa ali oni slabo pomažu.

Nadam se da sam bio malo od koristi vama koji ste tek zapatili ovu nezgodaciju a svakome ko nije imao ovakvo iskustvo želim da ga nikada i ne doživi.

od
+1
Upravo čitam ovaj tekst i mogu reći da je zaista poučan. Ja sam nedavno zaradila herpes u nosu koji mi je zagorčao život dve nedelje. Lekar mi je konstantovao da je herpes a od terapije mi je rekao da samo mažem Sudo krem i pomogla mi je na svu sreću. Inače mi je bio opao imunitet zbog posla gde radim, gazda ne daje da se uključuje grejalica i smrzavamo se - privatnička posla :(.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

3 odgovora

0 ocene
od
Ja sam skoro imala herpes zoster na kičmi, cela leva strana je bila zahvaćena plikovima. Pre pojave mehurića osetila sam peckanje i svrab da bi sutradan počelo da boli pri malom pokretu. Na ogledalu sam uočila veliko crvenilo koje nije alergija niti ujed insekta - i pravo sam otišla kod lekara. Odmah sam dobila uput za infektivno i to je to - herpses zoster, dijagnoza. Lečili su me Aciklovir-om tačno 5  x dnevno po 4 tablete, dosta C vitamina, dosta Beviplex-a i Imunix tablete. Po potrebi sam pila brufen jedan dan, uveče paracetamol ili TYLOLHOT jedna kesica što mi je pomoglo da se naspavam. Ležala sam 7 večeri sve na desnom boku kako ne bih pritiskala nerv koji me boleo strašno. Posle tuširanja sam mazala Mikstura Alba (krešno mleko) sa mentolom 2% da bi se brze zasušili plikovi i eto, posle 14 dana tačno nema više ništa na koži osim malo primetnog i dalje peckanja i probadanja sa leve strane. Nezgodan je Zoster virus jer napada podmuklo i drži dugo ako je baš baš oslabljen imunitet.
+1 ocena
od
Moje iskustvo sa herpes zosterom je bolno i to više godina. Na žalost, preforsirao sam se jednom prilikom fizički i tako izmrvljen sam se još i prehladio. Ubrzo me je herpes zoster ščepao i u prvi mah osim što je groznica prošla i pojavilo se brdo plikova na leđima, posledice su ostale. Moja kičma od tada boli sve vreme. Mažem se raznim gelovima, koristim Voltaren 2%, Counterpain, konjsku mast ... bolovi se malo primire ali su tu opet iznova. Sve u svemu, herpesi su nezgodni a zoster je baš baš nezgodan virus i da, odmah mi je prepisan Acikolovir (skup lek samo tako), B kompleks vitamina, C vitamin i mazao sam se nekom baš dobrom krečnom vodom sa dodatkom mentola ... bzo isuši plikove i nema svraba pa ni češanja što je vrlo važno ! Herpes Zoster se inače prenosi kapljičnim putem i uopšte ne treba dodirivati plikove golim prstima ili odmah raditi dezinfekciju. Lečenje traje okvirno 10-20 dana, zavisno od vašeg optimizma.
+1 ocena
od
Iskustvo imam samo sa infektolozima ali su oni u fazonu da rokaju antivirusne skupe lekove. Ti lekovi za herpes zoster koštaju baš baš ... ali i bez lekova, malo opadne imunitet ali se nadoknadi, jer inače ako na viruse ne deluju antibiotici što bi smo ih uopšte i pili ?

Ja sam prošla još i dobro u doba korone da mogu da se pregledam i dobijem adekvatnu terapiju. Znam mnoge prijatelje koji su zbog kovida na žalost preminuli jer nisu na vreme reagovali.

Treba verovati lekarima ali proverite uvek dva puta mišljenje jer kao i u svakom drugom poslu pravi stručnjaci nisu baš lako dostupni a njihove usluge nisu jeftine.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
2 odgovora 3.9k pregleda
+3 ocene
20 odgovora 243k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 347 pregleda
+1 ocena
0 odgovora 252 pregleda
...