Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanja, dajte odgovore i besplatno razmenjujte iskustva.
+3 glasa/ova
1,276 pregleda 3 0
Novi paket mera Vlade Republike Srbije za racionalizaciju troškova i uštede kao neminovnost donosi i povećanje PDV-a na računare i opremu. I, kao i uvek do sada, trgovci najverovatnije neće čekati 1. januar 2014. god., da povećaju cene proizvoda.

Porast PDV-a na računare početkom 2014  bi definitivno značilo još jedan direktan udarac na plitak džep građana Srbije. Novi paket mera koji je predstavila Vlada, koja je recimo računare nazvala "neegzistencijalnim dobrom" , prevešće iste iz niže u višu kategoriju. Što praktično znači poskupljenje računara i računarskih komponenti za oko 10%. Ako su računari luksuz i ako su neegzistencijalna dobra, čemu onda sva priča i o velikoj potrebi za IT stručnjacima kod nas? Čime će to država pomoći omladini da se zadrži u zemlji, računarski se opismeni i doprinese sveukupnom boljitku ?

Prema rečima ministra, povećanje PDV-a, ne samo na kompjutere, nego i na ostala (egzistencijalna) dobra je neminovnost. Međutim, svi dobro znamo da je PDV na mnoge proizvode već više puta povećan. Ovime će se samo nastaviti agonija u kojoj se nalazi stanovništvo koje je na ivici egzistencije.

 

Kakav je vaš komentar na ovakve poteze i pakete mera u vidu povećanja PDV-a  ?
u Ekonomija, banke, pošta od (12,910 poena)
ponovna kategorizacija od | 1,276 pregleda
Postavite na Fejsbuk, Twitter, Google:    
0
Očigledno da ovu vlast briga za narod - proći ćemo bosi  kroz trnje i šta ako ne uđemo u evropu ? Šta ako se do 2015 ništa ne postigne na bolje ? Kompjuter nije luksuz već potreba i da sam ja neka vlast, svakom detetu bih poklonio po jedan laptop a skinuo pdv sa kompjutera. Bruka za ovakve poteze..
0
Šta će vam kompjuter ? PayPal ne radi i nikad neće proraditi u ovoj republici. Onima koji stalno vise na Fb treba čak i oduzeti kompjuter. A, ako ste već programer i radite konkretne stvari i od kompjutera zapravo živite, onda vam povećanje pdv-a neće teško pasti. Inače, protivnik sam bilo kakvog poskupljenja bilo čega, jer plate ne mrdaju duže vremena i preti nam inflacija.
+1
Očekuje se povećanje cena i na turističke usluge za oko 10%. Agencije koje su već prodale aranžmane za 2014 suočiće se sa problemom - tražiti od klijenata (kupaca) da doplate cenu ili da odustanu od aranžmana. Pa i  mala deca znaju da se budžet (kad više nema šta da se uzima od investicija) puni povećanjem PDV-a. Na goli i izmučeni (isposneli) narod, ovi nameti delovaće kao šamar ! Svaka čast ministru za ekonomiju ali ovi potezi Srbiju vode u čistu propast. Obećana nova radna mesta, finansijski podsticaji i dr., izgleda da su bila čista neistina.
+1
Videćemo i za to. Ali kada su računari u pitanju, verovatno su zato Win Win i još neki počeli da prodaju bušilice, mešalice i lopate jer se od kompjutera više neće moći živeti. :) . Očigledno vladin paket mera ima da nam dođe kao novogodišnji paket pun žižica i petardi. Nadajmo se da će proraditi "Zdrav razum" i da će neko bar poslušati Šojića koji je svu istinu na vreme reko i proreko. Nema mesta novim poskupljenjima niti povećanju PDV-a.
0
Lose nam se pise.  Harac u vidu PDV je mera koja nece unaprediti lose razvijen IT sektor u Srbiji. Mi ne proizvodimo kompjutere niti opremu za njih, tako da na cenu ne mozemo da uticemo direktno.
0
Cene računara u 2014-oj godini će ići na gore ali u skladu sa fiskalnom politikom i merama koje su ne baš ohrabrujuće. Realno, cena računara u maloprodaji trenutno je iznad kupovne moći građana. Zbog toga se smenjuju delatnosti, zatvaraju prodavnice kompjutera i opreme a otvaraju kozmetički saloni i dr. Vraćamo li se mi to u 90 - te ? Sve je isto samo njega nema.
0
PDV na računare i delove je nedopustivo. Čime smo mi to zaslužili da plaćamo kompjutere skuplje nego u EU ? Sve više mi ova zemlja liči na karantin sa dobrom izolacijom od pravih saznanja. Povećanje pdv-a nije opravdano ali ko to može da spreči  ?
0
Kada bi svi ovi vladari u vladi prestali da muzu naš narod i smanjili sebi astronomske plate, valda bi nešto ostalo i za nas. Prima se više plata, radi se u više odbora, mućka se sa svim i svačim i sve to - sav taj novac ide vani naravno jer niko nije lud da u Srbiju dočeka penziju sa sumnjivim parama. :D. Oprostite ako smeta što pišem ovako nepristojno i uvredljivo (obrišite komentar ako nije na mestu), ali mi nije jasno kako bre skoro 5 miliona ljudi ćuti i ne reaguje na poskupljenje, povećanje PDV-a, goriva, struje, grejanja, cene  hrane i životnih namirnica ? Mi izgleda zaista nismo normalna nacija ili smo pod jakom narkozom ?
0
Obična pljačka. A ionako je bila mala prevara jer nisu sve komponente bile na 8% već smao neke i celi računarski sklopovi, dobro netbook i laptopovi jesu. Nakupovala vlast za sebe i svoje, pa sad da dignu cene za sirotinju, pa kad budu trebali da menjaju opet će da spuste... bar se nadam.  :D
0
Pratim forume pa i ovaj ... i lično smatram da dranje naroda kroz PDV ubija svaku motivaciju da se krene napred. Oduvek su kompjuteri bili skupi ali čemu to dizanje PDV-a usred ovako loše finansije u državi ? Lepo je njima u fotelji, dobro ste rekli ali oni ne umeju da koriste laptop - valjda to primećujete i na TV-u. Gledaju u PC kao milka u trafostanicu :D
0
Ja cu svoje misljenje izraziti na izborima, posebno jer je ovo samo jedan u nizu mudrih poteza nove a uskoro vec bivse vlasti.

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

Sva iskustva na jednom mestu

Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

+1 glas
1 odgovor
postavljeno Avg 1, 2019 u Zdravlje, opšta pitanja od Miloš | 198 pregleda
0 glasa/ova
0 odgovora
+1 glas
4 odgovora
+1 glas
3 odgovora
postavljeno Jan 17, 2017 u Web dizajn i SEO od Marko IT,IT bgd | 579 pregleda
271 pitanja
728 odgovora
843 komentara
209 korisnika