+1 ocena
437 pregleda
u Ishrana od

Da li je zdraviji hleb koji se pravi uz pomoć kvasca ili je bolje koristiti pecivo ?

Nekada je moja baka mesila hleb i uz pomoć sode bikarbone ali mi taj ukus nije baš prijao.

Nisam sigurna šta sve privatnici  od aditiva stavljaju u hleb ali današnji kupovni hlebovi ne mogu da potraju duže od 1 dana. Mrve se, bezukusni su i ima mnogo različitih vrsta od kojih se najviše favorizuje “hleb sa patosa”. Kukuruzni, raženi, hleb sa semenkama, integralni … itd. A nekada smo imali samo jedan ili dva-tri: beli, polubeli i crni hleb.

Zato sam odlučila da probam sama da pravim hleb. Kupila sam kvalitetan pekač za hleb, imam domaće brašno, pa me zanima kako da hleb ispadne što ukusniji ? Za početak: Suvi kvasac ili kockica ili ipak pecivo ?

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

0 ocene
od (16.7k poena)
Poštovana, vaša odluka da samostalno pravite svoj hleb je odlična! Što se tiče tehnologije pravljenja hleba, svaka pekara ima svoj tajni recept. Hleb koliko svi vidimo može biti bilo kakav i onaj najgori-kupovaće se. Ipak tu ne treba isključiti ni veliku potražnju za pecivima a, postoji i šala da za pojedine ljude bez hleba nema života.

Pekara hleb pravi i od kvasca i od peciva uz dodatak odredjenih aditiva koji služe da se hleb duže održi, da ima hrskavu koru, da sredina hleba bude vazdušasta… i slično.

Kupili ste pekač. Da li je to možda automatski u koji se ubace svi sastojci suvi i mokri a mašina sama umesi hleb, i kad naraste testo ispeče ga pa i podgreje vam ako treba?

Ako je takva mini pekarica u pitanju, savet je da ispratite uputstvo za pravljenje hleba i kolača koje dolazi uz  pekaru.

Kada ovladate tehnikom, vrlo brzo ćete kombinovati sastojke i napraviti najbolji hleb po vašem ukusu!

I da, za kraj odgovor na vaše glavno pitanje: kvasac ili pecivo ?

Hmm. Uglavnom važi pravilo da je kvasni hleb zdraviji od hleba pravljenog od peciva. Sa pecivom ide brže a kvasac mora da nadodje. Sve ima svoje.

Iskustva su različita ali na vama je da pronadjete dobar recept za hleb i usavršite tehniku mešenja i pečenja.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+3 ocene
2 odgovora 15.1k pregleda
+4 ocene
12 odgovora 36.4k pregleda
+4 ocene
1 odgovor 12.0k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 2.0k pregleda
postavljeno Avg 12, 2021 u Ishrana od Krfski giros
+2 ocene
1 odgovor 1.9k pregleda
...