+1 ocena
1.3k pregleda
u Grejanje od
izmenjeno od

Toplotne pumpe su već neko vreme u ponudi kao najbolje rešenje za grejanje.

Kakva su iskustva sa grejanjem na pelet i struju ? Najavljeno poskupljenje struje, a pelet je već poskupeo vode u nove opcije - alternative nema bez keša i ulaganja u obnovljive izvore ali da li baš solarno grejanje radi posao ? Da li je bolje i dalje grejati se na drva, struju ili da se sistem centralnog grejanja prepravi na toplotnu pumu. Čitao sam dosta i svi kažu da je najbolja toplotna pumpa voda-voda. Ja imam bunar u dvorištu od nekih 10 m dubine uz dobru žicu. U kući koja ima nekih 300 kvadrata na tri sprata po 100 mkv, imam već centralno grejanje na struju, a radijatori su noviji - panelni i alu.

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

4 odgovora

+1 ocena
od

Idealno je da ako imaš bunar sa stalnom količinom vode ne manje od 3000 lit što većina bunara može imati ako je dobra žica, onda si druže uboo tamo gde treba. Zašto ? Pa zato što je iskorišćenje u tom slučaju super 90%, mnogo su mali troškovi, dogrevanje vode je smkešno jer to radi grejač od 2.5 KW a ne kao elektrrični kotao bam 8 bam 8 ... 16 KW i eto ode u plavo-crvenu zonu začas.

Plus dodatno bafer i onda kad neka para kapne za štek, eto i solarnih par panela na krovu da te greju cele godine ili hlade ako ti baš bude vruće :). Naravno to podrazumeva malo drugačiji sistem i radijatore koji su predviđeni za toplotne pumpe za grejanje i hlađenje.

U svakom slučaju, ušteda struje je velika i ja se razmišljam iako nemam bunar da se udružim sa komšijom koji ima 14m dubine bunar pa da podelimo troškove. Grejanje topotnim pumpama je budućnost i to sano tako ...

0 ocene
od
Nisam razumeo najbolje pitanje mada i mene isto zanima da li se isplati toplotna pumpa i za koliko vremena se uloženi novac vraća ? Solarni paneli su po meni skupa investicija sa rokom trajanja od 20 godina a nedaj bože da padne veći grad i polomi panele … džaba onda subvencijai ulaganje. Toplotne pumpe su vidim duže vremena popularne širom sveta. Verovatno i da su vrlo isplative ali bilo bi dobro da napravimo računicu.
0 ocene
od
Bufer (pufer) od 1.5-2 T je isplativa investicija koja se po ulaganju vec u prvoj grejnoj sezoni skoro upola isplati jer smanjuje potrebu da se često uključuje grejač-kotao ili smanji loženje kotla na drva, ugalj, briket. Realno, kada je temperatura zimi oko nule 0 C, treba 4-5 loženja dnevno. Sa baferom tople vode (AT), akumulator-bojlerom je to praktično upola ili 1/3.
0 ocene
od anonimno
Mi smo prošle godine uradili toplotnu pumpu i prezadovoljni smo. 50% manji računi, dugo smo se kolebali ali smo prelomili. Bitno je da se dovoljno informišete. Mi smo pričali sa dosta ljudi koji imaju toplotne i koristili internet kao izvor informacija. Ovde smo našli dosta podataka https://www.daibau.rs/cene/toplotne_pumpe Nadam se da će vam biti od pomoći kao nama.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

225 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
3 odgovora 1.5k pregleda
0 ocene
1 odgovor 857 pregleda
+1 ocena
2 odgovora 5.8k pregleda
postavljeno Sep 29, 2022 u Grejanje od eonenergy
+1 ocena
5 odgovora 1.7k pregleda
postavljeno Sep 26, 2022 u Grejanje od Cand grdelica
...