Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanje, dajte odgovor ili učestvujte u komentarima.
+3 glasa/ova
221,030 pregleda 3 14

Šta su nosni (paranazalni) sinusi ?

Sinusi (paranazalni sinusi) su prostori u kostima lica i lobanje i u normalnim okolnostima su ispunjeni vazduhom. Čovek ima pet parnih sinusa koji preko svojih otvora, promera od dva do pet milimetara, "komuniciraju" sa nosnim šupljinama i posredno sa spoljašnjom sredinom. Prvi par smešten je u telu gornje vilice, sledeća dva para, prednji i zadnji sitasti sinusi, postavljeni su između oka i nosa. U sredini glave, u klinastoj kosti, smešteni su klinasti sinusi, dok su čeoni smešteni u čeonoj kosti. Da bi sinusi bili zdravi, najvažniji su stalna ventilacija i drenaža. U čeonoj kosti nalaze se dva sinusa, dok su najveći sinusi smešteni u gornjoviličnim kostima. Nešto manji sinusi se nalaze iznad i na bočnim stranama nosne duplje.   izvor:novosti.rs

INSTALACIJA  SISTEMA WINDOWS

Funkcija sinusa kod čoveka nije do kraja istražena niti precizno objašnjena. Sigurno je jedino da se upala (zapaljenje) sinusa javlja usled gripa, kijavice ili neke druge zarazne bolesti. Tada čovek oseća bol na licu, predelu čela i očiju. Zapaljeni sinusi su tada aktivni i formiraju sluz, sekret (sline), koje konstantno cure iz nosa. Sinusi mogu postati veoma ozbiljna bolest ako se ne leče pravilno i odmah. Takođe mogu biti uzročnik pojave i drugih bolesti.

Pročitajte još i Hrkanje u snu - zašto hrčemo ?

Poštovani, obzirom da imam hroničnu upalu sinusa koju su mi lekari otkrili na regrutaciji davnih 90-ih, rešio sam da moja iskustva podelim sa vama. Evo, proleće je, vreme je varljivo, stalne promene temperature (čas toplo, čas hladno), veoma negativno utiču na sinuse i disajne organe. Simptomi kod osoba koje pate od sinusa su najčešće curenje iz nosa, suze u očima, začepljen nos, glavobolja i hrkanje noću. 

Naime, od tada pa do danas sam sam svoj lekar i zalečim sinuse uspešno. Pitate se sigurno a kako ih onda nisam izlečio ? Pa, odgovor leži u tome što se sinusi vraćaju posle doređenog vremena. Nije ih moguće potpuno izlečiti već samo zalečiti. U onaj deo i priču o operaciji sinusa neću da zalazim. Takođe, sinusi zahtevaju određeni tretman, vlažan vazduh, adekvatne uslove. U vremenu u kome živimo, pogotovu u urbanim sredinama, izloženi smo različitim virusima, bakterijama, alergijama i sl. Zbog svega toga, sinusi su non-stop na udaru.

Trudio sam se da prirodnim putem smirim sinuse, a potom i održim maksimalno dugo njihov mir. Idemo redom.

SINUSI SE LEČE DUGO

Ne postoji lek koji će hroničnu upalu sinusa izlečiti brzo i 100%. Lečenje sinusa traje u zavisnosti od mnogo faktora. Sinusi se leče lekovima, aroma terapijama, oblogama, čajevima .. itd. Trebalo bi najpre konsultovati lekara otorinolaringologa koji će utvrditi u kom se stanju nalaze vaši sinusi.

Zašto se nos začepi, zapuši i ne mogu da dišem ?

Kada se začepi nosni prolaz (nosna šupljina) imamo osećaj da je nos začepljen (zapušen). Uzrok začepljenom nosu može biti alergija, prehlada, upala sinusa, reakcije na određene lekove  ili neki drugi uzrok (polipi ... itd). Ako ne mogu da dišem, odmah moram reagovati sa kapima za nos ili neki sprej za nos da se nos otpuši.

Kako da se nos odčepi ?

Zapušen odnosno začepljen nos je potrebno pravilno tretirati odgovarajućim rastvorom kako bi se isti otpušio-otčepio.

1. Kapi za nos - Prvo što svima padne na pamet jeste odlazak u apoteku i kupovina kapi za nos (Nafazol, Adrianol i dr). Savetujem vam da kapi za nos (ako baš morate) koristite najviše dva dana. Ako trećeg dana nema poboljšanja, promena terapije je obavezna. Pazite da se ne navučete na kapi za nos misleći da vam pomažu. One pomažu, ali samo trenutno i dugotrajna upotreba može da ošteti sluznicu vaše nosne šupljine i time pogorša stanje sa sinisuma. U poslednje vreme se dosta reklamira Olynth sprej za nos a ljudi kažu da pomaže.

2. Sprej rastvor za nos - Srebrna Kap (Sinusan). Odličan sprej koji će vam mnogo pomoći da se rešite akutne ali i hronične upale sinusa. Sinusan je u stvari kombinacija Koloidnog srebra (moćni pririodni antibiotik), demineralizovana voda, ekstrakt bršljana, etarska ulja mente, žalfije i timijana. Sprej se našprica u svaku nozdrvu i ušmrkne 3 - 4 puta dnevno. Verujte da bolje rešenje do sada nisam našao za sinuse i začepljen nos. Sa sobom stalno nosim u džepu bočicu Sinusana. Međutim, i ovde budite oprezni i ne preterujte sa sprejevima. Više se oslonite na inhalaciju i ispiranje nosne šupljine zdravom tečnošću. Preporučujem vam da probate Sinusan. 

3. Morska voda u spreju - Physiomer Hypertonic - Ako vam to lekar prepiše, možete probati ovaj rastvor čiste morske vode kao preventivu i zgodnu zamenu odnosno alternativu za kapi za nos. Međutim, lako možete oštetiti sluznicu ovakvim rastvorima. Svi ti rastvori koji na pakovanju imaju morske talase su marketinški trik i više odmažu nego što pomažu kod lečenja. Lično, Fiziomer hipertonik pomaže i vrlo sam zadovoljan. Marisol spej za nos, izotiničan je slabiji rastvor ali postoji i hipertoničan sa većim sadržajem soli i deluje dobro na nosnu šupljinu. Postoji i sprej nisita kao i Nasic, sa pantenolom ... pa se posavetujte sa farmaceutom.

4. Fiziološki rastvor (infuzija) - Umesto svih navedenih rastvora, kupite u apoteci čist fiziološki rastvor (infuzija) koji košta oko 100 rsd i time ispirajte nosnu šupljinu. Lakše će vam biti ako u fiziološki rastvor kapnete par kapi rastvora pantenola. Pantenol blagotvorno deluje na sluznicu, obnavlja je i tako sprečava lako širenje bakterija. Efekat tretiranja nosne šupljine fiziološkim rastvorom je i više nego doličan. Ja lično imam jednu malu bočicu u koju sipam 2 puna šprica infuzije i u nju ubacim 2 kapi rastvora pantenola. To mi je glavno sredstvo za održavanje nosne šupljine. Koristim 3-4 puta dnevno, po potrebi i sasvim sam zadovoljan.

4. Inhalacija - Inhaliranje je obavezno ako imate problem sa sinusima i/ili začepljenim nosom. Ništa vam neće tako brzo i uspešno olakšati muke sa začepljenim nosom, curenjem iz nosa i glavoboljom kao inhaliranje. Postoje razni recepti koji se mogu pronaći u knjigama travara  i na internetu ali vrlo mali broj tih recepata zaista ima efekat na hroničnu upalu sinusa. Sve sam isprobao  i zato slobodno mogu iznesem moje iskustvo, pa možda od njega neko bude imao koristi.

5. Tablete - Rinasek i Defrinol se kod nas najčešće prepisuju od strane lekara. Rinasek sadrži aktivne supstance triprolidin i pseudoefedrin. Triprolidin pripada grupi lekova pod nazivom antihistaminici. Antihistaminici se koriste za lečenje alergije i smanjuju simptome alergije, kao što je kijanje, sekrecija iz nosa i suzenje očiju. Pseudoefedrin pripada grupi lekova pod nazivom adrenomimetici, sužava krvne sudove u sluzokoži nosa i na taj način dovodi do smanjenja otoka sluzokože nosa i povećanja nazalne prohodnosti.

Lek Rinasek se upotrebljava za:
-  Alergijski rinitis (zapaljenje sluzokože nosa izazvano alergijom)
-  Vazomotomi rinitis (zapaljenje sluzokože nosa nealergijske prirode)
-  Prehladu (kijavicu)

S druge strane, DEFRINOL otklanja vodeće simptome inflamacije gornjeg respiratornog trakta: kongestiju, rinoreju, povišenu temperaturu i bol. U slučaju bakterijske infekcije neophodno je primeniti i antibiotik.

Ako još uvek niste probali, preporučujemo vam da probate i odličan homeoptaski lek "Cinabbsin".

Cinnabsin je dao odlične rezultate kod akutnih upala sinusa u vidu dekongestije, oslobađanja pritiska i otklanjanja glavobolje naročito u frontalnom delu.

Posebno je efikasan kod hroničnih oblika, jer stimulacijom imunog sistema dovodi do jačanja organizma i smanjuje broj recidiva u toku godine.

Našao je primenu i kod andenoidne hiperplazije, i tegoba koje pacijenti imaju sa disanjem (zbog zapušenog nosa, disanja na usta, hrkanja u snu).

Kako se inhalira ?

Udisanjem vruće pare, naparivanjem nosa, obraza i čela. Vrela para čak i od obične vode, vrlo blagotvorno deluje na sinuse i može poslužiti za odčepljivanje nosa. Ako u običnu vodu ubacite prstohvat bosiljka, imaćete pred sobom  već vrlo dobar lek za sinuse. Bosiljak je od davnina poznat po svojim lekovitim osobinama ali je za sinuse prava stvar. Naravno, inhalaciju primenjujte samo uveče, pre spavanja jer ako ste se inhalirali, vrlo je opasno da izađete vani na čistom vazduhu - 100% ste otvoreni prehladi. Ako nemate bosiljak, u šerpu od 1 l prilikom kuvanja ubacite 1 kašiku kuhinjske soli. To će biti dovoljno da vaše tegobe budu ublažene.

Obloge za sinuse

Sinusi vole tople obloge, naročito obloge od bosiljka ili kuhinjske soli. U ovu vodu koju smo pripremili za inhalaciju, slobodnu umočite jednu krpu ili čarapu napunjenu vatom. Blago toplu (ne vrelu) oblogu stavite preko čela i deo nosa da stoji neko vreme pre spavanja a nakon inhalacije. Videćete efekat kako će vam biti lakše, nećete osećati pritisak u glavi itd.

Konačno i isproban prirodni lek za sinuse

Jednostavno ovo ne može škoditi ali može mnogo pomoći. Čak i tamo gde sve gore navedene metode nisu dale rezultat, ovo će uroditi plodom.

Kapi za nos pravimo sami na sledeći način:

1. Maslinovo ulje 1 kašika

2. Med (borov) 1 kašika

3. Komova rakija (komovica) 1 kašika

4. Fiziološki rastvor 1 kašičica

Znači, osim fiziološkog rastvora, odnos za maslinovo ulje, med i rakiju je 1:1:1. Na kraju se dodaje fiziološki rastvor vrlo malo kako bi razblažio komovu rakiju a i zato što blagotvorno deluje na sinuse. Ovo sve lepo promućkati u neku kapaljku kao što je bočica za kapi za nos. Uvek pre upotrebe dobro promućkati bočicu.

Terapija: 1 ujutro i 1 uveče nakapati po par kapi u svaku nozdrvu.

U ležećem položaju ste, i glava vam mora biti lepo zabačena kako bi kapi sišle što dublje i prodrle u sve šupljine sinusa. Zato slobodno ušmrknite na obe nozdrve ove kapi. Osetićete blago peckanje zbog komove rakije (ništa strašno). Onda sledi efekat. Počećete da gutate slatkasu sluz koja se cedi iz sinusa zajedno sa kapima. Lep je osećaj, i slobodno gutajte. Posle 2-3 minuta se uspravite polako i popijte čašu vode.

Uveče nakon što to isto učinite sa kapima, potrebno je da uradite još nešto. Sada je na redu ren. Ren je odličan za sinuse ali ovog puta nećemo se inhalirati njime već ćemo ga koristiti kao oblogu. Kako ?

Preko čela, gde se završava nosna kost, levo i desno iznad obrva, namažite bilo koju kremu za lice. U običnu plastičnu pvc kesu ubacite 2 kašike rena. Može to biti i sveže narendan ren ali vam savetujem ren sa sirćetom iz teglice. Uvijte u kesu i spljeskajte je pa stavite ravnomerno preko dela čela kako sam opisao. Ren nesem biti hladan (iz frižidera) već na sobnoj temperaturi. Osetićete prvo peckanje a onda i jače pečenje preko čela. Bez brige, držite oblogu oko pola sata. To je sve. Spremni ste za spavanje.

U toku noći možete osetiti i blagu glavobolju, ako su vaši sinusi baš začepljeni. Bol je dobar znak da ćete u naredna 3-4 dana ovakvom terapijom očistiti sve iz sinusa a njih smiriti i zalečiti.

To je sve.

Vaše iskustvo, ako ste probali ovaj recept, ilibilo šta od navedenog,  možete ostaviti ovde u komentarima.

Dodatni saveti

Sinusima je potreban vlažan vazduh. Suvi vazduh ih iritira i ponovo imamo problem sa začepljivanjem nosa. Suvi vazduh doprinosi upalama pa prostorije u kojima živite držite prijatno vlažnim. Izbegavajte vožnju tramvajem i gradski prevoz u periodu kada virusi i bakterije haraju vani. Jačajte svoj imunitet tako što ćete koristiti dosta C vitamina, kapi propolisa sa ehinaceom i bokvicom. Pijte tople čajeve (zeleni čaj, menta, žalfija). Postoje i kombinacije čajeva sa borovim iglicama, divljim origanom, bosiljkom koji su takođe jako efikasni. Za razbijanje žilavog sekreta u nosu koristite tinkturu Vranilovke. Tinktura Vranilovke je odličan prirodni lek.

Napomena: Ovo su samo lična iskustva sa sinusima. Pre bilo kakvog pokušaja lečenja i terapije, posavetujte se sa svojim lekarom. Nemojte nikada ništa na svoju ruku uraditi na osnovu čitanja predloga i saveta sa interneta. Ne odgovaramo za bilo kakve komplikacije nastale zbog pogrešne primene preparata koji imaju ili nemaju upustvo za korišćenje.

u Zdravlje, opšta pitanja od
izmenjeno | 221,030 pregleda
   
+1
Postoji odličan homeopatski lek po nazivom "Cinnabsin". Iskustva su izuzetno dobra i svako ko je probao je osetio olakšanje. Ljudi se hvale kako im je pomogao kod akutne i hronične upale sinusa. Cinnabsin se prvi dan pije na svakih sat vremena (najviše 12 tableta), a potom 3 x 1 na dan. Ovo važi za odrasle. Posle par nedelja efekat je odličan. Uzgred, ovaj recept sa maslinovim uljem je odličan ! Možda bi trebalo kombinovati terapiju "Cinnabsin + ove kapi sa medom i maslinovim uljem za nos". Ipak, predlažem da se pre svega posavetujete sa lekarom ili farmaceutom u vezi ovog homeopatskog leka. Posebno ako ste trudnica ili bolujete od nekih drugih hroničnih bolesti.
0
Da li je još neko probao homeopatski lek Cinnabsin ? Takođe, čuli smo da na Novom Beogradu radi Zlata homeopata, doktorka koja homeopatijom definitivno i trajno rešava se probleme sa sinusima ali i ostalim oboljenjima. Da li neko ima iskustvo ili je probao ?
+1
Kad mešaš fiziološki i pantenol, koliki špric koristiš tj od koliko ml
+1
Uveče kada se tuširam u kadu nakapem par kapi rastvora za inhalaciju i onda se okupam i legnem da spavam. Otčepi mi se nos, sinusi puckaju malo i smire se amo tako. ako želite miran i opušten san primenite ovu tehniku a predlažem vam i kombinaciju inhalacija pa sauna ... i naravno po neki brufen pre spavanja ako bas zagusti ...
+1

Imam sinuse. Ovog leta sam bio na moru i baš sam dugo ostajao u vodi i pio vodu i prao nos često puta u toku dana. Upočetku me je baš peklo u predelu očiju tako jako da su mi suze tekle. Onda je krenulo da izlazi iz nosa nenormalno mnogo sekreta. Međutim, posle par dana su sinusi prosto prestali da luče slince ili vrlo malo. Ja sam u međuvremenu pio i amoksicilin zbog prehlade. Elem, doneo sam i 2 litra morske vode sa Rodosa kako bi se kući inhalirao. Mogu vam reći da ovo što se prodaje po apotekama kao lek za sinuse ili morska voda itd nema blage veze sa pravom vodom. Moje iskustvo je takvo da samo čest odlazak na moru uz redovno ispiranje nosa i grla morskom vodom može da izleči sinuse.

+1
Morska voda da, ali i šetnja po borovim šumama, tamo gde ima puno četinara takođe pomaže kod lečenja sinusa. Zato dosta ljudi ide u Hrvatsku na more jer je tamo baš super za sinuse, mada i u Grčkoj je sasvim ok. Ja sam probala inhalaciju sa sodom bikarbonom i pomoglo mi je da se blaža upala sinusa reši brzo.
+1
lekzasinuse.com je sajt gde mozete videti melem za sinuse u vidu stapica na biljnoj bazi, pomaze osobama sa hronicnom upalom sinusa,devijacijom,cestim prehladama...
0

Kad prodje ta kijavica jer ste se verovatno nahladili malo (spavanje bez carsava, ispod klime, dugo ostajanje novu vani, reakcija na novu klimu itd), sigurno ce vasim sinusima biti bolje zbog morske vode, a i trebate da nastavite kada se vratite kuci da povremeno ovlazite nosnu sluznicu morskom vodom kako bi sinusi uhvatili ritam ... jos se u svetu niko nije pozalio da mu je more i morska voda smetala ... pa zamislite kada roditelji vec sa mesec i po dana vode decu na more i buckaju ih ... laugh

0
Probao sam sinusan kapi,iznenadjen sam,deluju jako,kao prave kapi za nos,u roku od par min.otcepljuju zacepljen nos! medjutim pise da se koriste dve nedelje,ne vise,zasto?nemam pojma,sastojci su srebrna voda i par etarskih ulja.

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

14 odgovora

0 glasa/ova
0
Sinusan sprej svakodnevno koristim već godinu i po dana i hvala mu što postoji ali mu je dejstvo nekih tri sata. Nekad malo kraće a nekad malo duže. Međutim, kad prođe dejstvo, čini mi se da je zapušenost još nepodnošljivija. Meni je nos hronično zapušen već dugo a sa ORL specijalistima imam jako loše iskustvo (jer su me lečili kao da imam tri života) tako da sad idem linijom manjeg otpora i umesto da opet odem kod lekara, non stop koristim sprej. Pre par godina su mi promašili i operaciju pa mi uopšte nije pomogla. Radili su mi septoplastiku sa mukotomijom. Sigurno je da bih opet morao pod nož (i čekić) ali mi se ne ide. Međutim, ono što me trenutno najviše brine je nos moje ćerke koja u junu puni 12. Kod nje vidim iste simptome kao kod sebe a i njoj u zadnjih 20 dana pomaže Sinusan pa se bojim da ima isti problem kao i ja. Bojim se da je nešto nasledno jer je i mojoj majci nos odnosno jedna nozdrva stalno zapušena ali ona to nije rešavala. Sve u svemu, mislim da je Sinusan dobar ali teško da će rešiti bilo čiji problem. Čini mi se da se i mom detetu posle prestanka dejstva još više zapušava nos. Mislim da ćemo oboje morati kod Radeta Kosanovića ili Šaranovića u KBC "Zvezdara". I Novak Vukoje dolazi u obzir. Izvinjavam se što sam malo nabacao ovaj tekst...
od
0 glasa/ova
0
Poštovani, da li je sprej za nos MOMENSA na bazi kortikosteroida ili ne i koliko se dugo može koristiti ? Vidim da mi pomaže jer mi je nos zapušen i imam sinuse koji su u ovom zimskom promenljivom periodu nezgodni za održavanje. Samo me zanima da li treba da napravim pauzu posle nekog vremena ili da uzmem još jednu bočicu ?
od
0
Momensa sprej je kortikosteroid i ne sme se koristiti duže od 7 dana. Svakako morate da pitate svog ORL ili izabranog doktora u vezi upotrebe ovog spreja za nos. Ne treba se šaliti i na svoju ruku kupovati bilo kakav lek !
0 glasa/ova
0

Da li neko ima iskustva sa operacijom sinusa u KBC Zvezdara ? Čuo sam da se operacija sinusa tamo obavlja veoma uspešno i da se otklanja svaki problem sa sinusima. E sad, pošto sam u nedoumici da li da pristanem na operaciju sinusa koju mi je predložio ORL doktor još prošle godine, imam par pitanja:

Da li je operacija sinusa nezgodna u smislu bola ?

Koliki je period oporavka posle operacije ?

Da li se posle operacije sinusa nastavlja sa nekom terapijom ?

Hvala

od
0 glasa/ova
0
Postovani,

Prosle godine sam imao blokadu sinusa u obrzima,pukom srecom se nekako to povuklo bez operacije,mada je bilo skoro da je gotovo i da ne moze da se odblokira. Eto godinu dana od tada,uglavnom samo gutam sekret,ali nemam bolove. Od skoro sam imao neku kratku prehladu,i krenuo da slinim,evo i dan danas,vec dve nedelje,po malo,ali nos mi nije zapusen,ispirem to fizoloskim i marisolom,i otpusen je,ali idalje imam utisak kao da su se sinusi napunili. Pokusavam da okrecem glavu naopacke jer sam cuo da tad ako ima pritisak su puni sinusi,ali mozda je sve u podsvesti pa osecam kao pritisak,ali nos mi nije zapusen niti zablokiran,vrlo malo.

Da li vi mozete da mi date neki odgovor da li je moguce da su sinusi puni ili je to sve podsvest i strah od poslosti ?
od

Sva iskustva na jednom mestu


Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je otvoreni direktorijum za razmenu iskustva, korisne ocene i sugestije čitaoca.
238 pitanja
571 odgovora
783 komentara
227 korisnika