0 ocene
887 pregleda
u Grejanje od (16.7k poena)
izmenjeno od

Mešni ventil za kotao da ili ne i koji ?

Poštovani, vlasnik sam kuće od 300 kvadrata u kojoj je u podrumu kotlarnica sa Termomont kotlom od 52 KW. 

Stara je instalacija sa debelim čeličnim cevima koju bi vremenom trebalo prepraviti bakarnim cevima. Ja planiram da izgura dok može postojeći sistem sa starim radijatorima, mislim da su ipak čelični a ne gusani-tučani.

Moje pitanje za nekog stručnjaka iz oblasti grejanja je da li je neophodno da se u predelu kotao, pumpa ugradi i mešni ventil na povratu kako bi regulisao temperaturu povratne vode u kotlu ?

mešni ventil
Čitao sam puno o tome ali jednostavno, u mom slučaju kotao radi bez problema i na 40-50 C a tek na 60-70 C prži ... nema puno gareži, dimnjak je 15 m maksimalno dobro projektovan i izolovan. E, sad, da li ima smisla verovati youtube-u i majstorima koji se samosnimajući reklamiraju pa navode da treba mešni ventil i još i antikonedz ventil ... tipa kalefi (calefi) ?

Nisam uočio probleme u sistemu osim povremenog pada pritiska, recimo jednom mesečno da se doda koji bar ili koji litar vode u sistemu.

Moje bi pitanje bilo sada: da li ima smisla ugradnja mešnog ventila, ugradnja anti kondenzacionog ventila kao i da se recirkulaciona pumpa skine sa gravitacije (bypass) bajpas, dakle da se veže direktno na potisnom vodu ? Trenutno je pumpa na bajpasu i radi super jer je bajpas zatvoren pošto ima ulazni i odlazni ventil :).

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

1 odgovor

+1 ocena
od
selektovano od
 
Najbolji odgovor
Ako vaš sistem centralnog grejanja u kući radi dobro, ne vidimo razlog zašto bi ste eksperimentisali samo na osnovu youtube predloga ? Uopšteno pravilo kod grejanja je da ne treba dirati ono što radi a preventiva je da se provere cevi, spojevi, da se redovno kotao čisti od smole, gareži, pepela ... itd.

Pumpa recimo ako je Grundfos, ona će i na prvoj brzini raditi kao sve ostale slabije u trećoj. Treba uvek proveriti da li pumpa radi kako treba i ne treba je izložiti preopterećenju jer je ona žila kucavica-srce u sistemu centralnog grejanja.

Bajpas postoji odavno i koristi se za gravitaciono cirkulisanje vode u sistemu ako recimo nestane struja, nema struje, pumpa ne može da radi jer se pokvarila ... itd. Međutim, za normalan rad takvog bajpasa potrebno je da su cevi u sistemu CG maksimalno profesionalno projektovane jer se tankim cevima na polazu iz kotlarnice ne može ostavariti pravilna gravitacija.

To što na youtube-u pojedini stručnjaci snimaju sebe i lupetaju ništa ne utiče na vaš subjektivni osećaj. Svi oni žele da vam uvale priču da nešto kupite, unapredite, zamenite ... i platite za ruke i materijal. Šta će vam kesa bez mesa ? Ne vredi puniti kotao glupostima i da se očekuje kvalitetno grejanje. Da bi smo se dobro grejali u sezoni treba jak i čist kotao, pritisak u sistemu na 1.8 bara, suva drva + ugalj ili ugljeni briket, potpala i naravno strpljenje dok se sistem ne dovede pod konac.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
2 odgovora 5.9k pregleda
postavljeno Sep 29, 2022 u Grejanje od eonenergy
+1 ocena
0 odgovora 378 pregleda
+1 ocena
5 odgovora 1.8k pregleda
postavljeno Sep 26, 2022 u Grejanje od Cand grdelica
+1 ocena
4 odgovora 1.3k pregleda
...