Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanje, dajte odgovor ili učestvujte u komentarima.
+2 glasa/ova
7,846 pregleda

Najpre pozdrav svima na forumu Moje Iskustvo !

Sviđa mi se način na koji se komunicira i što se detaljiše - to puno znači :).

Moj problem je sledeći:

Imam od nedavno sobno cveće "Maranta, odnosno Kalateja". Dobila sam ga na poklon. Kažem "ga" zato što se popularno kod nas još zove i "švaler". smiley.

Jedno mesec dana je sve bilo u redu (listovi se danju rašire a noću sakupe. Ali odjednom, kada sam pokušala da cveće prebacim sa terase gde ima malo više svetlosti na policu iznad TV-a, Maranta je počela da se suši.

Najpre je to bilo samo da se listovi više ne sakupljaju - ne reaguju na dan i noć, a zatim su se oklembesili i počeli da suše i uvrću.

Evo i slike kako sada izgleda moja Kalateja - žalosno. 

 

maranta-kalateja-cvece

 

Moje pitanje je da li ima pomoći i zašto se ovo dešava a rekli su mi da nije zahtevna i da kao cveće koje dolazi iz amerike lepo podnosi ove naše uslove. Gde sam  pogrešila ? Što se tiče zalivanja nisam preterivala. Kakvo je vaše lično iskustvo sa ovim cvećem ?

Molim vas za bilo kakav odgovor. Hvala.

postavljeno u Sobno cveće od
izmenjeno | 7,846 pregleda
   

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):

Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

2 odgovora

0 glasa/ova

Poštovana Gaga, ono što bi ste za početak mogli da uradite je da presadite biljku. Kalateja odnosno Maranta koju ste slikali je najverovatnije zaražena odnosno napali su je paraziti. Zbog nedostatka vlage (suv vazduh) ili povišene temperature, ovaj prelepi cvet zna da uvene, da listove kao što kažete oklembesi. Ima više vrsta Kalateja i sve su različito otporne na vremenske uslove. Tokom godine morate prilagoditi uslove za njihov nesmetaj rast i održavanje. Pre svega, vlažan vazduh, češće kvašenje - fajtanje listova vodom, zalivanje zemlje i prehranu ako zemlja isposni.  Međutim, prema priloženoj slici, čini se da postoji i drugi problem sa vašim cvećem.

Najpre izvadite Kalateju iz ove saksije. Zatim hladnom prokuvanom vodom dobro operite koren kao i saksiju. Koren i unutrašnjost saksije poprskajte sredstvom za uništavanje insekata "BubiStop". Pokušajte da upravo kupite njega a ne neke zamene.

Evo i slike ovog odličnog preparata za suzbijanje lisnih vaši:

 

bubistop

 

Uzmite novu zemlju i zasadite Mirantu. Gledajte da je ne zasadite preduboko jer ova vrsta zahteva nešto pliću sadnju. Zatim zalijte obilno.

Listove lepo prebrišite tom hladnom prokuvanom vodom, a zatim odozgo i odozdo poprskajte insekticidom "Bubi Stop". Pošto vidimo da na slici u blizini imate i drugog sobnog cveća, slobodno tretirajte i njih ovim preparatom u cilju preventive odnosno zaštite od ponavljanja zaraze. Postupak ponovite kroz 2-3 dana.

Pratite par dana šta se dešava. Može se dogoditi da se postojeći listovi potpuno isuše, ali je važno da iz samog korena krenu novi izdanci. Naravno požurite sa presađivanjem  !

Očekujemo vaše komentare,dodatna pitanja ili lepu vest da ste uspeli da povratite svog švalera u život ! smiley

 

 

odgovoreno od (11,960 poena)
izmenjeno
+1 glas

Oklembesio se svalerwink

odgovoreno od
Svalera koji je oklembesio usi moze da ozivi samo neka iskusna svalerka :). Preporucujemo da svalera nikako ne pomerate s mesta i da uvek bude mimo promaje i direktnog sunca.

Sva iskustva na jednom mestu


Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Zato nam pošaljite vaš sajt za razmenu linkova. Hvala.
eXTReMe Tracker

Slična pitanja

+1 glas
2 odgovora
postavljeno Apr 14 u Deca i dom od Ivona | 84 pregleda
+1 glas
3 odgovora
postavljeno Mar 24 u Saveti od GameName (190 poena) | 476 pregleda
+1 glas
1 odgovor
postavljeno Jan 1 u Servis računara od jana | 138 pregleda
0 glasa/ova
1 odgovor
postavljeno Dec 6, 2017 u Servis računara od Janos Kasper | 164 pregleda
206 pitanja
424 odgovora
708 komentara
175 korisnika