Dobrodošli na forum "Moje iskustvo". Postavite pitanja, dajte odgovore i besplatno razmenjujte iskustva.
+1 glas
3,548 pregleda 1 3

Poštovani, zanima me kako se postavlja drveni prozor ? Naime, skinuo sam iz kupatila prozorčić dimenzija 60x60 cm i sada hoću da ga ugradim u garaži. Koliki otvor trebam da ostavim pošto ću hiltijem da obijem otvor i onda da obradim oko prozora špaletne. Nemam baš neko iskustvo sa time ali nadam se da nije teško da se izvede.

Ima drveni prozor i kapak, stariji je to prozor pa sam u dilemi na koji način se ugrađuje kompletno. Da li trebam da to uradim sa pur penom ili da vezujem žicom i ekserima kako je i bilo prvobitno postavljeno na staroj kući ?

Pošto nemam majstora u blizini odlučio sam da budem sam svoj majstor i postavim prozor.

Hvala. Miodrag Kuršumlija

u Građevinske usluge od
izmenjeno | 3,548 pregleda
   

Vaš odgovor

Odgovorite na ovo pitanje, pitajte, postavite svoje iskustvo, ili dajte vaš savet.
Your name to display (optional):
Napomena: Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za slanje obaveštenja.
Anti-spam verifikacija (unesite ispod brojeve sa slike):
Da bi ovu verifikaciju u buduće izbegli, molimo vas da se ulogujete ili registrujete.

3 odgovora

0 glasa/ova
0

Miodraže, ako sami postavljate prozor onda je postupak sledeći:

  1. Skinite pažljivo stari prozor tako što ćete najpre skinuti krila sa staklima, obite malter oko špaletni i izvucite okov prozora. Obijanje možete obaviti težim čekićem i špicem ili sekačem ako nemate hilti.
  2. Premerite okov prozora i onda ostavite otvor za prozor po 2-3 cm sa svih strana za ugradnju.
  3. Predlažemo vam da koristite malu pur penu (dovoljno za 1 prozor od 60 x 60), ali pre nego oko okova zalijete pur penom, pričvrstite okov prozora kajlama. Kajle sami napravite od drveta. Prozor mora biti pravilno pozicioniran po vertikali i horizontali, što znači treba biti u vinkli ( L ). Pravilnost takođe morate proveriti i libelom. Mala libela će vam pomoći da zategnete prozorčić kajlama pre nanošenja pur pene.
  4. Sada kada ste ubacili i podkajlovali prozor, nekoliko puta protresite pur penu i najlonskom rukavicom uzmite penu i njome lagano ispunite sve otvore oko prozora.
  5. Biće dovoljno da sa svih strana nanesete po malo pene kako bi ona ravnomerno utegla prozor i ispunila šupljine.
  6. Ostavite da se prozor utegne najmanje 24h a onda obrežite pur penu koja je prešla van okova.

To je sve. Ako imate još neko pitanje u vezi ugradnje prozora, voljni smo da vam pomognemo.

Pozdrav

od (12,910 poena)
0 glasa/ova
0

Montiranje drvenih prozora i vrata ide malo teže nego recimo pvc i alu. Recimo, naš kolega je zamolio da mu prilikom ugradnje pvc stolarije majstori ugrade i neka stara drvena vrata i sad ... momci su to odradili ali čovek uopste vide nije mogao da ih niti zatvori niti zakljuca. Pod izgovorom da su varat kriva. Ali, opet je sve stvar iskustva i da li majstor stolar vrši ugradnju drvenih prozora i vrata ili sami prvi put to radite. Jedino što se može dogoditi jeste da vam prozori ili vrata budu iskrivljeni (stari prozor, od stajanja ide u štrek, iskrivljen štok, futer nije dobar, šarke nisu dobro postavljene ... itd). Bilo koji problem od navedenog će napraviti dodatni problem da morate da štelujete prozor ili vrata. E, sad, najbolje je da najpre sve uradite kajlovanjem (podkajluje se štok i postavi prozor i / ili postave vrata), onda se proba kako se zatvara sve. Ako je ok, onda pur penom napunite sve šupljine oko štoka i ostavite 24 h da se stegne. Posle toga izvadite kalje i napunite pur penom. Vazno je da znate da je ugradnja drvenih prozora i vrata zahtevan posao te će vam libela trebati ali se oslonite i na oko i svoj osećaj za fino štelovanje prozora i  vrata ... tu par milimetara spašava živce :).

od (12,910 poena)
0
Ako se vrši montaža laganih kupatilskih vrata ili ulaznih vrata, savet je da posle kajlovanja na dva mesta stavite rasponke - jer će pur pena iskriviti vrata pa će biti problema.
0
Evo upravo završio ugradnju drvenih vrata i uspelo mi je. Namučio sam se mnogo jer su vrata bila malo kriva od stajanja pa sam morao da malo pobegnem od libele ali boze moj. Inace predlazem vam domacu pur penu koja je mnogo jeftinija od cerezita, neki master, privatnik radi ... ali pena po ceni od 390 din velika boca je dzabe !
0 glasa/ova
0

 Detaljnije o menjanju prozora. Tekst je o svim vrstama prozora, pa i o drvenim:

kako promeniti prozor

od

Sva iskustva na jednom mestu

Dobro došli na forum-blog-portal" Iskustvo". Iskustvo znači stečeno znanje, veštine i sposobnosti čoveka kroz razne primene teorije ili prakse. Wikipedia takođe opisuje iskustvo na sličan način. Iskustvo forum povezuje iskustva " teorija + praksa". Tu su korisni saveti, vesti, komentari i ideje, najbolji recepti, oglasi, servis, razmena linkova, odgovori na sva pitanja (kako, šta, gde, kuda, koliko)? Razmena linkova se obavlja objavom teksta na sajtu, pri čemu vaš tekst sa linkom treba da zadovolji kriterijume sadržaja (koristan i informativan tekst za čitaoce). Ovo je sajt za razmenu iskustava, ideja, korisnih informacija i sugestija.

Slična pitanja

+1 glas
3 odgovora
postavljeno Sep 15, 2017 u Građevinske usluge od Obiraf (310 poena) | 3,914 pregleda
+1 glas
1 odgovor
postavljeno Avg 1, 2019 u Zdravlje, opšta pitanja od Miloš | 198 pregleda
+1 glas
4 odgovora
postavljeno Maj 28, 2019 u Bolesti životinja od Dejanm (130 poena) | 525 pregleda
+1 glas
0 odgovora
271 pitanja
728 odgovora
843 komentara
209 korisnika