0 ocene
225 pregleda
u Recepti od (16.7k poena)
izmenjeno od

Najbolja pita dolazi iz najbolje kuhinje. Naime, mnogo je bilo zahteva na moj pekar nalogu da vam odgovorim kako se pravi najbolji burek … ali to je poseban recept.

Sada pravimo domaću pitu sa sirom. Recept je super i domaćinski ali se mora pripremiti par glavnih sastojaka za pitu kako bi recept uspeo.

pita
Domaća pita od gotovoih kora se pravi po želji pa je sledeći recept prilagodjen čak i domaćicama koje po prvi put u životu žele da naprave sočnu, hrskavu i ukusnu pitu-gibanicu. Nema šanse da se desi da recept ne uspe jer je isproban 20 godina unazad.

KORE ZA PITU

Kada kupujete kore za pitu, gledajte da to ipak budu kvalitetnije, ručno rađene kore. U prodavnici bilo kojoj u Beogradu možete naći recimo Trivit, Baka Živka, Lončar, SoulFood, Saša kore, Korka, domaće kore, sušene kore ... itd. Takođe, ne treba da budu debele već je bolje pitu napraviti korama za baklavu, pošto ćemo koristiti po dve tanke kore za filovanje i uvijanje. Ukoliko imate sušene kore, onda ćete ih malo više natopiti mašću a pečenje će trajati kraće, oko 20 minuta.

Potrebni sastojci

500 grama  tanjih kora za pitu

100 grama jogurta

100 grama pavlake

200 grama mešanog sira - pola pola stari i mladi sir

3 jaja

Biljno ulje jedna jogurtska čaša ili 4 kašike svinjske masti

1 čajna šolja kisele vode

Biber, so, beli luk u prahu, prašak za pecivo 1 kafena kašičica, malo kravljeg mleka,  kajmak za premazivanje nakon pečenja

PRIPEMA PITE

Najpre penasto umutite 3 jaja, ali jedno žumance odvojite za premaz na kraju, zatim dodajte jogurt, pavlaku, promešajte, promešajte lagano da se ne napravi na kašu već da ostane koliko toliko u grudvicama, onda dodajte 1 kašiku ulja, zatim suve začine i pecivo. Ovo je fil i spreman je za pitu. Sir se dodaje direktno preko fila prilikom filovanja kora.

U međuvremenu, u lončetu zagrejte ulje ili mast sa kiselom vodom i jednom kašičicom soli  i to će biti premaz za svaku koru!

Tepsija za burek-pitu-gibanicu mora biti podmazana pre stavljanja prve kore!

Stavljamo prvu koru. Na prvu koru stavljamo samo premaz od ulja i kisele vode, pa stavljamo drugu koru. Zatim na drugu koru takođe stavljamo ovaj premaz od ulja a odmah i pripremljeni fil za pitu. Gledajte da se lepo sve premaže, da ne ostane puno lufta. Zatim i prstima nanesite mrvljeni sir, mladi i stari, kakav imate ili ako je kriška sir, mrvite ga pod prstima tek toliko da bude dovoljno za jednu rolnu. Po želji je, odokativno nije mera već po vašem ukusu. Više sira, bogatiji ukus ali preterano sira zna da bude teško za stomak.

Sada uvijate nafilovanu koru kao rolat pitu i stavljate u tepsiju. Ovo radite sa svim korama do kraja. Ne pribijajte mnogo jedno uz drugo, već treba ostaviti par milimetara lufta da se ne zalepe kore a i brže i lepše ispeče giba.

Najčešće u pakovanju kora ima oko 12 - 16 komada, pa će vam ispasti 6-8 za uvijanje. Možete ih i samo bez uvijanja stavljati na podmazani pleh odnosno tepsiju. Gledajte da tepsija bude premazana čistim uljem ili mašću a ne našim premazom sa vodom koji je samo za fil.

Kada ste sve lepo poređali, premažite opet smesom ulje+voda, izbockajte čačkalicom i opet premažite. Nakon toga, premažite koro odozgo mlekom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 220 C otprilike 15 minuta, zatim okrenite burek-pitu-gibanicu i pecite još 15 minuta. Dakle sve ukupno 30-40 minuta treba da se lepo ispeče najbolja pita-burek-gibanica.

Nakon što se pita lepo ispekla odozgo i odozdo, kad je rumena, vadimo je iz rerne i premažemo domaćim kajmakom. Nema potrebe da se prekriva krpom ako želite da bude hrskava. Ako je ipak prekrijete čistom krpom, dobićete poseban ukus, a mnogi vole baš takve ukuse, kada se testo potpari i šmek od nadeva dominira!

Uz pitu se najbolje slaže jogurt, kefir, domaći ajvar, pavlaka kao i domaća zimnica: ajvar, kafriol, kiseli kupus ... itd.

Prijatno !

Molimo Vas da se ulogujete ili registrujete da bi ste odgovorili na pitanje.

Popularna iskustva


Dobrodošli na blog-forum Moje iskustvo ? Postoje razni tipovi iskustava, a o tome Wikipedia najbolje opisuje svako ponaosob. Moje iskustvo online svakodnevno objavljuje nova i korisna iskustva sa raznim proizvodima, alatima, uslugama, a svako vaše novo iskustvo je dobrodošlo!

360 pitanja

973 odgovora

942 komentara

226 korisnika

Slična iskustva

+1 ocena
0 odgovora 43.6k pregleda
postavljeno Apr 10, 2014 u Recepti od iskustvo (16.7k poena)
+1 ocena
12 odgovora 23.1k pregleda
postavljeno Nov 8, 2014 u Recepti od Saveti (2.2k poena)
+1 ocena
1 odgovor 22.8k pregleda
postavljeno Okt 1, 2015 u Recepti od Milana
+1 ocena
1 odgovor 5.0k pregleda
+1 ocena
1 odgovor 2.1k pregleda
postavljeno Avg 12, 2021 u Ishrana od Krfski giros
...